Prinsesstårta

Imorgon är det ju prinsessdop! Men det är inte därför jag har bakat prinsesstårta utan för att min kille hade examensfest i lördags. Det var väldigt lyckat med supergod mat som min killes mamma lagat, framförallt det här marinerade köttet och den här bönsalladen. Till tårtorna använde jag färdiga bottnar och i botten använde jag jordgubbssylt mixad med halvtinade jordgubbar.

Du behöver (1 tårta):
1 färdig tårtbotten (eller en hembakt)
1 dl sylt
1 dl halvtinade jordgubbar

Vaniljkräm:
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Färgad dekorationsmarsipan
3 dl vispgrädde
florsocker

Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Rör under tiden ihop mjölk, 1 ½ dl grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm på svag värme tills krämen börjar tjockna, rör hela tiden tills första bubblan syns och dra genast av kastrullen från värmen. Ställ kastrullen i kallt vatten och rör då och då så att krämen svalnar. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i krämen tills de smälter. Vispa 2 dl grädde med vaniljsockret till ett fast skum. Rör ner det i vaniljkrämen.

Mixa ihop sylt och jordgubbar i en matberedare eller med en stavmixer. Bred sylten på bottenlagret av tårtan. Lägg på nästa lager och bred på vaniljkräm. Låt det bli lite mer kräm i mitten av tårtan så att den blir hög i mitten. Lägg på sista tårtbottnen och bred över vispad grädde. Gör några jack i kanten på marsipanlocket och bred det över tårtan. Pudra över florsocker och dekorera med marsipanros och blad.

Här är ett bra klipp där man kan lära sig att göra marsipanrosor på ett enkelt sätt. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *