Tobago-kyckling

Första receptet i år blir denna goda kycklinggryta som blir godast om man låter den puttra en stund. Allra godast var den nästan i matlådan dagen efter, då kom smakerna fram ännu mer. Receptet kommer från Momas Kitchen och är taget rakt av så all cred till Moma! 🙂

Du behöver:
Saften från 1 lime
1 1/2 msk färsk ingefära, finriven
2 1/2 msk curry
1 1/2 tsk timjan
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 gul lök, riven
1 1/2 msk bladpersilja, hackad
2 msk koriander, hackad
1 1/2 tsk salt
1 1/2  tsk nymald svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk olivolja

1 färsk kyckling, styckad i mindre delar (jag tog 1 kg kycklingfilé)
2 tomater, tärnade
Den resterande marinaden
1/2 gul lök, tunt skivad
1 dl cocosmjölkspulver utblandat med ca 1 1/2 dl vatten (1 burk cocosmjölk)
1 tsk ättika
1 msk ketchup

Gör såhär:
Stycka kycklingen och skölj den, lägg sedan delarna i en bunke och pressa över lime. Tillsätt sedan alla ingredienser till marinaden och blanda väl. Nu ska du bryna kycklingen, det görs i olja och socker. Det kan vara lite knepigt att få rätt färg på sockret, det ska bli mörkbrunt, men passa dig för när det väl blivit gyllene går det fort och det osar en del. Ta 3-4 msk olja och en dryg matsked socker.  När sockret blivit mörkbrunt lägger du ner alla kycklingdelarna i grytan och bryner dem tills de fått fin färg, skaka först av marinaden från kycklingdelarna och spara den till sedan. När du brynt kycklingen tillsätter du resten av marinaden, knappt 1 dl vatten, de tärnade tomaterna och den skivade löken. Koka ner/reducera  såsen tills att det är cirka hälften av vätskan kvar. Tillsätt cocosmjölk och ketchup och låt småputtra i ytterligare ca 15-20 minuter, såsen ska tjockna lite, men späd med mer vatten i fall det blir för tjockt. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar och tillsätt ättikan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *