Äppelkaka från Åmål

Nu är de äntligen här, de svenska äpplena! Det finns mycket gott att göra med dem men allra godast är de kanske som de är? Igår testade jag att göra denna äppelkaka från Åmål, en efterrätt som påminner lite om Toscapäron och som har blivit utsedd av Ica till att vara Dalslands landskapsrätt. Ganska god och knäckig med lite vispad grädde på. Av skalen försökte jag göra lite dekoration, men det blir nog snyggare i en vanlig äpplepaj. 🙂

Du behöver:
1 dl sötmandel
6 äpplen
50 g smör
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 dl socker
ev vispad grädde till servering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°C. Skålla mandeln i kokande vatten. Skala och hacka den. Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg dem i en smörad ugnssäker form (ca 2030 cm, för 6 port). Ställ in i ugnen 5-10 minuter, tills de mjuknar. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjöl, mjölk, mandel och socker. Häll smeten över äpplena och grädda kakan ca 20 minuter, tills den har fått lite färg. Servera kakan ljummen med vispad grädde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *