Kyckling till vardags

En god vardagsrätt som går snabbt att laga. Köp färdigstrimlad kyckling så går det ännu snabbare. Räcker till 3-4 portioner.

Du behöver:
ca 300 g strimlad kyckling
6-7 champinjoner
1 morot
2 dl lätt crème fraiche 4 peppar & citron
Fullkornsris

 

Gör såhär:
Strimla kycklingen om den inte redan är strimlad. Skiva champinjonerna. Skala och skiva moroten. Fräs morot och champinjoner i en stekpanna. Koka samtidigt upp riset i en kastrull. Tillsätt kycklingen i stekpannan och låt den få en fin stekyta. Lägg i lätt crème fraiche och låt puttra på svag värme tills riset är klart. Servera med en sallad.

Kladdkaka med Dumle

Du behöver:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
ca 20 Dumlekolor
Smör och ströbröd till formen

Gör såhär:
Hacka Dumlekolorna smått. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ta av från plattan. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget och sedan mjölet. Rör sedan i hälften av Dumlekolorna. Bre ut smeten i smörad och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18 min. Ta ut kakan och lägg över resten av de hackade Dumlekolorna. Grädda ytterligare ett par minuter tills kolan smält. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt kakan kallna i formen. Servera med en klick lättvispad grädde.

Vegetarisk canneloni

I fredags testade jag att laga den här vegetariska cannelonin. Det var en nyhet på Arlas hemsida och hade fått högt betyg det får den av mig också! Supergod röra på zucchini, spenat och färskost med ruccola och pesto. Nästa gång jag lagar denna blir det nog som lasagne. Tomatsåsen gjorde jag dock själv eftersom jag inte hittade någon från Kelda i affären.

canneloni

Du behöver:
200 g färska lasagneplattor
1 gul lök
1 zucchini
1 påse bladspenat (ca 70 g)
200 g färskost rucola pesto (Arla Köket)
1 dl valnötter
salt, peppar
400 g krossade tomater
1-2 dl crème fraiche
2 dl riven ost (lagrad eller mozzarella)
Alt. byt ut krossade tomater & crème fraiche mot Kelda pastasås

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Finhacka löken och riv zucchini grovt. Fräs löken i smör-&rapsolja tills den blir mjuk. Tillsätt zucchini och stek ytterligare några minuter. Rör ner spenaten och låt den mjukna. Tillsätt färskost och valnötter. Smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnssäker form med smör-&rapsolja. Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop. Lägg rullarna i formen med skarven nedåt. Häll tomaterna i stekpannan och tillsätt crème fraiche. Smaka av med salt peppar och eventuellt någon mer krydda. Häll tomatsåsen över pastarullarna och strö över ost. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad.

Smulpaj med ananas

Äntligen är sommaren här med soliga dagar och möjligheten att sitta ute och käka. Med sommar och lite ledighet har även inspirationen att baka och laga mat smugit sig på igen. Nu nalkas midsommar och sen blir det 25-årskalas för egen del. Då kan det ju vara roligt att laga något gott, kom gärna med tips på er bästa buffémat på Bönans Hörnas Facebooksida.

Här kommer receptet på en god ananaspaj som fick bli dessert häromdagen när vi grillade.

Du behöver:
3 burkar ananasringar
150 g smör
1 dl strösocker
2 dl mjöl
1-2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
ljus sirap

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär ananasringarna i bitar. Lägg dem i en smord pajform. Hacka ihop smör, mjöl, havregryn, bakpulver och vaniljsocker.  Smula blandningen över ananasen. Ringla över ljus sirap för mer knäckighet. Grädda i ca 20-30 min tills pajen blivit gyllenbrun. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.

 

Salladssorter

Sallad, gurka, tomat Omdebatterade grönsaker med tanke på att de inte går att odla i Sverige förutom under sommarmånaderna, såvida man inte odlar dem i växthus. Ändå är det så populära grönsaker att man ofta köper dem. Ibland kanske av gammal vana. Jag har dock blivit så in i bänken trött på isbergssallad. Tycker att den är smaklös eller möjligen besk och blek såhär års och försöker istället byta ut mot bladspenat eller olika mixer. Det blir lite dyrare men mörkare gröna blad innehåller mer näring än isbergssallad. Spenat innehåller ju även järn. Annars blir det en del morötter här hemma. Billigt, gott, nyttigt och användbart på många sätt! Vad väljer ni?

Veckans mat

Det bästa med dåliga vanor är att de faktiskt går att förändra. Om man vill och är envis. 🙂 En av mina dåliga vanor är att luncha ute istället för att ta med lunchlåda. Typiskt dyrt och onyttigt att glömma. Har haft lunchlåda som nyårslöfte ett tag nu och periodvis går det finfint. Men nu på sistone har det varit kaos. Därför kommer veckans matsedel se ut såhär. Vad blir det på era tallrikar?

Näringsberäknade chokladbollar

Det är ofta en djungel att reda ut vad som är nyttigt eller inte. Jag surfade nyligen in på Leilas blogg och där hade hon en flik där det stor nyttigt. Så jag klickade vidare och hamnade på ett recept på nyttiga chokladbollar. Eftersom jag, som sagt, håller på med näringslära just nu var jag tvungen att lägga in detta recept i mitt näringsberäkningsprogram. 🙂 Viktigt att påpeka är att beräkningarna är ungefärliga då vissa livsmedel inte fanns, t.ex. gojibär, där jag la till lite extra på aprikoserna. Jag är inte heller proffs på detta så vissa fel kan förekomma.

Receptet innehöll:
1,5 dl osaltade cashewnötter
1,5 dl mandelmjöl eller mandelspån
1 dl aprikoser
0,5 dl gojibär
3 msk kakao
2 msk kokosfett
3 msk espressokaffe
2 dl kokosflingor

Redan här kan man se att mestadels av fettet kommer från nötter som innehåller en del fler- och enkelomättade fettsyror samt kokosfett som mest innehåller mättade fettsyror. Kolhydraterna kommer från den torkade frukten som innehåller både sackaros och kostfiber. Även kokosflingorna innehåller kostfiber.

Då tar vi ett recept på vanliga chokladbollar:
200 g smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 msk starkt kaffe
2 dl kokosflingor

Här kommer fettet istället från smör som mestadels består av mättade fettsyror. Kolhydraterna kommer från socker som innehåller mycket sackaros och havregryn. Havregrynen innehåller även en del kostfiber.

Resultat?

En nyttig chokladboll innehåller 144 kcal om man delar smeten i femton bollar. Chokladbollen innehåller då 71 % fett där 34.5 % kommer från mättat fett, 26.2 % från enkelomättat fett och 8.1 % från fleromättat fett. Chokladbollarna innehåller även 20 % kolhydrater och ungefär hälften av kolhydraterna består av kostfiber, resten är sackaros.

En vanlig chokladboll innehåller ca 240 kcal om man delar smeten i femton bollar. Chokladbollen innehåller då 57 % fett där 38 % kommer från mättat fett, 14 % från enkelomättat fett och 3 % kommer från fleromättat fett. Chokladbollarna innehåller 38 % kolhydrater och ungefär 15 % av dessa kolhydrater består av kostfibrer. Resten är alltså sackaros.

Slutsats?

Vi kan alltså konstatera att de nyttiga chokladbollarna innehåller färre kilokalorier men har en betydligt högre fetthalt. Däremot kommer större delar av fettet från fleromättade och enkelomättade fettsyror än i de vanliga chokladbollarna. De vanliga chokladbollarna innehåller fler kilokalorier och större andel mättat fett. De innehåller mer kolhydrater men mindre andel kostfiber än de nyttiga och större andel sackaros. Så sett är jag beredd att hålla med om att de första chokladbollarna är nyttigare om än kanske inte så nyttiga att de går att äta obegränsat. Äter man fyra stycken av den nyttigare varianten har man ätit ungefär lika mycket som behövs för en hel frukost (för många tjejer).

Vardagslax

Ikväll blev det lax och rotfrukter i ugn. Hade slut på bakplåtspapper, därav folien. Det var inte så smart att lägga allt i en form för potatisen tog så lång tid att jag fick plocka ur laxen efter halva tiden. Men om man vill kan man ju förkoka potatisen lite innan. Annars, kör med separata formar och sätt in laxen när potatisen är halvfärdig.

Du behöver:
8 medelstora potatisar
3 morötter
3 palsternackor
4 bitar laxfilé
1 burk lätt-crème fraîche
citronpeppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och dela dem i klyftor och stavar. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla över lite olja och örtsalt. Sätt in i ugnen ca 20-25 min. Lägg laxen i en ugnsfast form. Bred över crème fraîche och krydda med citronpeppar. Sätt in formen i ugnen och tillaga tills både rotfrukterna och laxen är klara. Laxen är klar när den blivit fastare och börjar skiva sig.

En till blogg

Om man tänker att det går lite trögt med uppdateringarna här på Bönans Hörna är man välkommen att kika in på min nya blogg som inte alls handlar om mat. Istället är det en mix av skämt och allvar, personligt och politiskt. Något som jag försöker hålla isär lite från mitt matlagningsintresse även om mat också är politik. Men många av er som läser känner ju mig sedan innan och då kanske ni skulle vilja följa även min nya blogg. 🙂

http://emmylybonfors.se är adressen

Fett?

Jaha, jag fortsätter att nörda ner mig i näringsberäkningar men lagar inte så mycket mat. Äter ur kyl och frys på rester och har inte riktigt tid även om inspirationen börjar komma i takt med våren. Gjorde en liten presentation om fett förra veckan som jag lägger upp här. Den handlar om Livsmedelsverkets kostråd att man ska använda olja eller flytande margarin i matlagningen. Ibland tar jag olja att steka i och en klick smör för smakens skull. Generellt sett äter vi svenskar ganska lagom mängd fett men vi skulle behöva byta ut en del av det fettet vi äter mot nyttigare alternativ, såsom omättat och fleromättat fett. Många är rädda för att använda margarin pga att man tror att det innehåller massa skit, ibland hör man till och med att det ska finnas plastkulor. Men det låter väl ganska långsökt att något sådant skulle få förekomma? Läs gärna mer om margarin i skolan här.

Sirapskakor

Goda enkla småkakor med en twist av ingefära om man så vill. De går snabbt att göra och blir lite knapriga och sega på samma gång.

Du behöver:
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2,25 dl mjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ev. 1 tsk ingefära

Gör såhär:
Vispa smör, socker och sirap luftigt. Blanda mjöl med bikarbonat, vaniljsocker och ingefära och rör ihop till en deg. Dela degen i två delar och rulla ut två längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och räffla med en gaffel. Grädda i 175 grader i ca 12 minuter. Låt svalna något på plåten och skär dem sedan i snitt. Låt kallna.

Krämig pasta med zucchini och kabanoss

I fredags blev det en pastarätt med zucchini och kabanoss i en krämig röra av smetana och ost. Till det blev det rökt kalkon i skivor och lufttorkad skinka. Gott, fräscht och enkelt! Utgick från ett recept från Arla men som vanligt blev det med en egen touch. 🙂

Du behöver:
400 g pasta (t.ex. gemelli eller rigatoni)
300 g korv (kabanoss eller salsiccia)
1 zucchini
2 hackade vitlöksklyftor
1-2 dl smetana (syrad grädde)
1 dl vitt vin
1 dl svarta oliver
3 dl riven lagrad ost
1 näve hackad basilika

Rökt kalkon i skivor
Lufttorkad Skinka

Gör såhär:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Finhacka vitlöken. Skär zucchini och korv i skivor och fräs detta tillsammans med vitlöken. Tillsätt smetana, vin och oliver. Låt puttra ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pasta, ost och basilika. Servera med tomatsallad och eventuellt kalkon och skinka.

Frulle på Le Petit Café

Häromdagen var jag på frukost med konstgänget som jag kallar dem eftersom vi har läst en kurs i konstnärlig gestaltning ihop. En av tjejerna fyllde år och vi gick till Le Petit Café, som ligger i Haga, för att käka frukost. Det är så roligt för de kan vara lika utvärderande som jag när man ska käka på café. Vi rejtade helt enkelt frukosten och var på det hela taget mycket nöjda! 🙂 Äggen kunde fått vara lite krämigare, smoothien lite mindre söt (eller bytas mot juice) och jag tyckte frallan var lite väl stor. Men det är ju bagateller. En bra grej var att de hade turkisk yoghurt, hallon och olika fröer och nötter att strö på. En frukost gick på 70 kronor med kaffe eller te, väldigt prisvärt tycker jag! I övrigt hade de hur många olika bakverk som helst som såg goda ut, det kanske får bli en eftermiddagsfika där någon dag. Inredningen var ett hop-plock av lite stolar och bord i lantlig stil.

Näringslära

Mitt emellan metodikkurs och C-uppsats kör vi en kurs i näringslära. Förstår inte upplägget men det känns bra att friska upp kunskaperna i ämnet. Just nu ska vi skriva upp allt vi äter i fyra dagar för att sedan analysera detta utifrån olika aspekter. Lovar att jag skriver upp allt. 🙂 Faktum är att det är lurigare än vad man tror att komma ihåg exakt vad man äter när det kommer till gram eller hur stor en portion är. Well nu ska jag iväg och sjunga i kören. Det är också hälsa det. 🙂

Att steka kött

För att få bra resultat när man steker kött tror jag att man behöver öva lite. Idag har jag stekt ryggbiff och till det blev det färdig klyftpotatis med grönsaker och råkostsallad. Testade även Arlas crème fraiche gourmet med rostad vitlök och timjan. Den var riktigt god och passar fint till kött. Men nu, några små tips på hur man steker kött.

Ta fram köttet i god tid så att det inte är så kallt när det läggs i stekpannan. Börja med att torka av köttbitarna med hushållspapper. Salta och peppra några minuter innan stekning.

Om du vill kan du förbereda några foliebitar som du kan lägga köttet i efter stekning. Då får köttet vila någon minut innan servering och temperaturen stiger med ett par grader. Men ligger det för länge är risken att för mycket av köttsaften tränger ut och att det blir kokt. Detta är alltså lite en smaksak och man får prova sig fram.

Hantera köttet som en hel bit, skär absolut inte i det för att kolla om det är klart. Då tränger all köttsaft ut. Ett bra redskap är en sådan här tång eller stekspade.

Hetta upp en stekpanna med smör eller smör och olja. När smöret tystnat och blivit gyllenbrunt kan du lägga i köttbitarna. Tänk på att inte lägga i för mycket kött i pannan. Så fort köttet har fått en fin stekyta kan du sänka värmen. Tänk på att det tar längre tid för en gjutjärnspanna att komma ner i temperatur i jämförelse med teflon. Och nu till det svåra hur länge ska köttet steka? Se ungefärliga tider nedan. Välj sen om du vill låta köttet vila i folie eller på en skärbräda.

Här är några hålltider:
1 cm tjock Rare: 1 min/sida, Medium 1,5 min/sida, Well done 3-3,5 min/sida
2 cm tjock Rare: 2-3 min/sida, Medium 3-3,5 min/sida, Well done 4-4,5 min/sida

Servera med lite ugnsrostad potatis, sallad och en god sås! Smaklig måltid!

Om du vill läsa mer om kött så tycker jag att den här länken förklarar bra: http://www.dalsjoforskott.se/lilla-kottskolan/

Fjälluft sköljmedel?

Hyrbil är fixad, matsäck handlad, skolarbete inskickat och tvättmaskinen är igång. Imorgon åker vi till fjällen några dagar! Det ska bli så gött att få andas lite fjälluft, komma bort en sväng och hänga med kompisar. Men nu tänkte jag dela med mig av en liten tanke jag använder nästan aldrig sköljmedel när jag tvättar eftersom det är rena skiten för miljön. Visst gör det tvätten mjuk och väldoftande men naturen kan inte ta hand om det. Ändååå använder jag det ibland och särskilt när jag ska åka bort för att kläderna inte ska lukta väska. I know! Det låter helt stört! Och väldigt paradoxalt när man vill andas fjälluft! Hur som helst tror jag (och har läst en del om) att vårt tvättbeteende har långtgående förklaringar bakåt och att våra tvättvanor är rena kulturarvet. Rena höhö.. Någon som fördjupat sig vidare i detta är den norska etnologen Ingun Grimstad Klepp som bl.a. skriver om smutstvättens historia för den som är nyfiken. So long!

Jordärtskockssoppa

Gårdagens middag blev soppa på en spik med focaccia. Jordärtskockssoppa brukar ju vanligen serveras som förrätt men den är rätt matig så den funkar till middag med.

Du behöver:
500 g jordärtskockor
4-5 potatisar
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 tärningar hönsbuljong
6 dl vatten
4 dl grädde
1 1/2 dl vitt vin
Salt, peppar

Gör såhär:
Skala och skiva jordärtskockor och potatis. Lägg i kallt vatten. Hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs även jordärtskockorna och potatisen. Häll på vinet och låt puttra någon minut. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka ca 15 min tills jordärtskockorna och potatisen mjuknat. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt grädde och värm lite till. Smaka av med salt, vin och grädde. Servera gärna med bröd och ev. skinka/parmaskinka torkad i ugnen ca 5 min i 150 grader.

Valentines

Sankt Valentinus, romantik eller kommers de flesta har väl en åsikt om Alla hjärtans dag? Själv tycker jag att det alltid finns tillfällen att fira! 🙂 Så igår drog vi till Star Bowling för lite avslappnat firande med 50-talsvibbar. Till käk blev det hamburgare och club sandwich och väl på banan fortsatte det amerikanska temat med en choklad-milkshake! Vem som vann behöver vi väl inte gå in på här men det var helt klart en lyckad kväll utan massa måsten! 🙂

Bild lånad från Star Bowling


Ganska snarlika rätter! 🙂