Fyll frysen med Hallongrottor!

Det blåser rejält i Göteborg idag så varför inte baka kakor och fylla frysen med inför stundande höstmörker och rusk? Småkakor är prima på det viset att de går att frysa in i sisådär tre månader och bara ta fram när man vill kura ihop sig med lite kaffe eller te. Om de sedan räcker i tre månader är en annan femma. 🙂

Jag i september förra året, foto från ESS Foto

Du behöver:
300 g smör
5-6 dl mjöl (alt. 5 ½ mjöl + 1 dl potatismjöl)
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten
hallonsylt (med mjuk flaska blir det lätt att klicka ut)

småbrödsformar eller bakplåtspapper

Gör såhär:
Blanda mjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Mördeg ska inte knådas för länge, då blir den seg. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme. Dela degen och rulla ut längder. Skär i ca 1 cm breda bitar. Rulla till bollar. Lägg i småbrödsformar. Gör ett hål med pekfingret och klicka i sylt. Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Låt svalna på plåten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *