Söndagsmiddag: potatisgratäng med fläskkarré

Tänkte laga detta till middag i fredags men det kom annat emellan så det fick bli en god middag ikväll istället. Potatisgratäng med fläskkarré och sås med grädde och portvin. Vågar påstå att det blev riktigt gott och kändes som en typisk rätt som min mamma hade kunnat bjussa på. 😉

Du behöver:
Potatisgratäng:
1 kg potatis
4 dl grädde eller gräddmjölk (50/50)
2 klyftor vitlök
2 dl riven ost
salt, vitpeppar

Fläskkarré:
1 kg karré
flingsalt, svartpeppar
2-3 lagerblad
1 buljongtärning

Skysås:
3-4 dl sky från köttet (sila gärna av)
1-2 dl grädde
3-4 msk Maizena redning
3 msk portvin eller madeira
salt, svartpeppar

Gör såhär:
Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Bryn steken runtom i smör i en stekgryta. Häll på varmt vatten, lite i taget. Tillsätt buljong och lagerblad och låt puttra på svag värme under lock ca 1 ½-2 timmar tills innertemperaturen är 85 grader. Lägg köttet i aluminiumfolie och låt vila under tiden du gör sås på skyn. Skär i skivor vid servering.

Skala och skiva potatisen. Pressa vitlöken och blanda runt potatis, vitlök, salt och peppar i en ugnsfast form. Häll på gräddmjölk och riven ost. Tillaga i ugnen, i 200 grader, ca 45 min tills potatisen är mjuk. Lägg över lite bakplåtspapper om gratängen får för mycket färg på ytan.

Sila av skyn och häll den i en kastrull. Låt koka upp, tillsätt Maizena och späd med grädde efter tycke och smak. Tillsätt portvin och smaka av med salt och peppar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *