Knäck

Nu är det två dagar kvar till julafton och kastrullerna går säkert varma med julgodis som ska tillverkas och mat som ska lagas. Knäck är något som många älskar, men ofta misslyckas med. Själv är jag ingen expert på att koka knäck men efter ett par satser här i vinter har jag nu samlat några knäcktips.

Tänk på:

  • Ha inte bråttom!
  • Koka upp knäcken och låt sedan puttra på låg värme, rör inte i smeten!
  • Använd en termometer för att få rätt konsistens på knäcken
  • Smöra brickan eller plåten innan du ställer ut formarna så står de stadigare
  • Häll upp smeten lite i taget i en liten kanna (ex. mjölkkanna) så kan resten stå kvar på plattan och puttra. På så vis håller smeten sig rinnig och stelnar inte under tiden som du häller upp.
  • Om smeten ändå stelnat på slutet kan du köra kannan i mikrovågsugnen några sekunder.

Du behöver:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
3/4 dl hackad mandel

Gör såhär:
Rör ihop grädde, socker och sirap i en kastrull (tjock botten eller teflon). Låt koka upp och sänk värmen, rör inte om i smeten. Lägg i en termometer och låt småkoka till önskad temperatur (se nedan). Jag brukar koka till 125-130 grader. Ställ under tiden ut knäckformar på en smord bricka (så att de står stadigt). När knäcken kokat klart kan du göra kulprovet om du vill (lägg lite knäck i ett glas med kallt vatten, om du kan forma smeten till en kula är den klar). Tillsätt den hackade mandeln. Häll upp smeten i knäckformar och låt stelna i kylen.

Temperaturer:
Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt.
Vid 160°C är smeten hård som en karamell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *