Frestelse och köttbullar

Får man fresta med en liten tjuvstart på julmaten? Ikväll bjöds det nämligen på Janssons frestelse med julköttbullar och en coleslaw. Kanske inte det självklara tillbehöret men det var så himla gott till att jag nog skulle vilja ha det på julbordet. Körde med lite mindre anjovis i Janssons frestelsen än vad som brukar stå i klassiska recept och när jag såg att citronsaften var slut till coleslawen fick det istället bli ett par matskedar Fanta, det funkade prima!

Janssons frestelse
1 kg potatis
1 burk (125 g) anjovis
1-2 gul lök
3 dl vispgrädde
ströbröd (ett par matskedar)

Gör såhär:
Skala potatisen och strimla den företrädesvis i en Mouli Jansson eller matberedare. Skiva löken tunt eller strimla även den. Varva potatis, lök och anjovis (spara spadet) i en ugnsfast form. Avsluta med potatis. Häll på grädde och spadet från en anjovisburk. Strö över lite ströbröd och tillaga i ugnen ca 40 min tills potatisen är mjuk.

Juliga köttbullar
500 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl vatten
½ dl grädde
1 ägg
salt, peppar
1 krm kryddpeppar

Gör såhär:
Blanda ströbröd och vatten i en bunke, låt svälla några minuter. Tillsätt grädde, ägg och kryddor. Blanda ner köttfärsen och arbeta till en smet. Fukta händerna med kallt vatten och rulla köttbullarna, lägg dem på en skärbräda med kallt vatten. Stek i smör några minuter tills de är genomstekta.

Jespers coleslaw:
2 dl crème fraiche
½ dl majonäs
1 tsk dijonsenap
2 msk Fanta (eller citronsaft + 1 tsk socker)
salt, peppar
600 g vitkål
200 g morötter

Gör såhär:
Riv eller strimla vitkålen och morötterna (eller använd en Mouli Jansson). Blanda ihop crème fraiche, majonäs, dijonsenap, Fanta, salt och peppar i en bunke. Rör ner vitkål och morötter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *