Semletårta

Äntligen har jag fått stilla mitt sug efter semlor! Idag bakade jag en semletårta, passar bra när man inte orkar stå och rulla bullar och räcker till ungefär 12 bitar.

Du behöver:
Fördeg:
25 g jäst
2 dl mjölk
1 msk kardemumma
4 dl mjöl

Till resterande vetedeg:
3 dl vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 dl strösocker
80 g smör

Till fyllningen:
Inkråmet från bullen
ca 300 g mandelmassa
3-4 msk mjölk
5 dl vispgrädde
Florsocker

Gör såhär:
Smula jästen i en degblandare eller en bunke. Värm mjölken med kardemumma tills den blir fingervarm. Rör ut jästen med mjölken, lite i taget. Tillsätt resten av mjölken och mjölet och blanda tills degen går ihop. Låt vila 15 min. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta på låg hastighet i degblandaren, ca 5-6 minuter eller för hand ca 10 minuter eller tills degen blir glansig och fin. Baka ihop degen, forma till en stor rund bulle på ett bakplåtspapper. Den ska vara ca 20 cm i diameter. Låt jäsa under bakduk 1,5 timme, pensla med ägg och sätt in i ugnen på 250 grader, men sänk sedan direkt till 200 grader. Grädda ca 20-25 minuter tills bullen fått färg. Låt svalna och skär sedan ett lock i bullen. Ta ut lite av inkråmet och mixa ihop med mandelmassa och mjölk. Fyll bullen med mandelmassa och vispad grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *