Grekisk köttgryta: Stifado

Igår testade jag att laga en grekisk köttgryta, så kallad stifado. Utgick nästan helt och hållet från Jamie Olivers recept förutom att jag hade i en extra kanelstång när grytan skulle koka ner utan lock. Den här grytan tar tid men köttet blir väldigt mört och faller isär. Receptet räcker till 5-6 personer.

Du behöver:
Marinad:
1.5 tsk hel kryddpeppar
6 st kryddnejlikor
havssalt och nymald svartpeppar
4 st vitlöksklyftor, skalade
3 st lagerblad, färska
1 st kanelstång
1 tsk oregano, torkad
1.25 dl torrt grekiskt rödvin
4 msk rödvinsvinäger

600 g grytbitar, t. ex. högrev eller fransyska, putsade och skurna i 4 cm stora bitar
600 g fläskkarré av bästa möjliga kvalitet, putsad och skuren i 4 cm stora bitar
olivolja
3 st rödlökar, skalade och klyftade
1 msk russin, grovhackade
400 g krossade tomater, på burk
1 msk tomatpuré
0.5 st citron
en knippa bladpersilja
grekisk olivolja, kallpressad extra virgin

Gör såhär:
– Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och en nypa salt i en mortel.
– Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa. Häll över den i en skål, riv ner lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna i marinaden.
– Rör runt köttet i marinaden tills det är helt täckt, lägg plastfolie över och ställ in i kylen i minst 2 timmar, helst över natten.
– När du är klar att börja laga värmer du några skvättar olivolja i en stor kastrull på medelvärme.
– Tillsätt den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 10 minuter eller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun.
– Tillsätt köttet och marinaden, sedan de hackade russinen, tomaterna och tomatpurén och häll på precis så mycket vatten att det täcker.
– Krydda ordentligt med salt och peppar och koka upp, sänk sedan till låg värme, sätt på locket och låt sjuda i 1 1/2 timme.
– Ta av locket och koka i ytterligare 45 minuter eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock.
– Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut.
– Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs.
– Finhacka persiljebladen och strö dem över och avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja.
– Grekerna serverar den här grytan med pilaffris eller en risformad sorts pasta som heter orzo, men den smakar ljuvligt även ihop med varmt bröd eller potatismos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *