Att steka kött

För att få bra resultat när man steker kött tror jag att man behöver öva lite. Idag har jag stekt ryggbiff och till det blev det färdig klyftpotatis med grönsaker och råkostsallad. Testade även Arlas crème fraiche gourmet med rostad vitlök och timjan. Den var riktigt god och passar fint till kött. Men nu, några små tips på hur man steker kött.

Ta fram köttet i god tid så att det inte är så kallt när det läggs i stekpannan. Börja med att torka av köttbitarna med hushållspapper. Salta och peppra några minuter innan stekning.

Om du vill kan du förbereda några foliebitar som du kan lägga köttet i efter stekning. Då får köttet vila någon minut innan servering och temperaturen stiger med ett par grader. Men ligger det för länge är risken att för mycket av köttsaften tränger ut och att det blir kokt. Detta är alltså lite en smaksak och man får prova sig fram.

Hantera köttet som en hel bit, skär absolut inte i det för att kolla om det är klart. Då tränger all köttsaft ut. Ett bra redskap är en sådan här tång eller stekspade.

Hetta upp en stekpanna med smör eller smör och olja. När smöret tystnat och blivit gyllenbrunt kan du lägga i köttbitarna. Tänk på att inte lägga i för mycket kött i pannan. Så fort köttet har fått en fin stekyta kan du sänka värmen. Tänk på att det tar längre tid för en gjutjärnspanna att komma ner i temperatur i jämförelse med teflon. Och nu till det svåra hur länge ska köttet steka? Se ungefärliga tider nedan. Välj sen om du vill låta köttet vila i folie eller på en skärbräda.

Här är några hålltider:
1 cm tjock Rare: 1 min/sida, Medium 1,5 min/sida, Well done 3-3,5 min/sida
2 cm tjock Rare: 2-3 min/sida, Medium 3-3,5 min/sida, Well done 4-4,5 min/sida

Servera med lite ugnsrostad potatis, sallad och en god sås! Smaklig måltid!

Om du vill läsa mer om kött så tycker jag att den här länken förklarar bra: http://www.dalsjoforskott.se/lilla-kottskolan/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *