Trattkantarellsoppa

Här och där postar folk bilder på årets skörd i svampskogen. Själv plockar jag inte svamp, har liksom aldrig haft någon svamplycka. Men jag äter dem mer än gärna. Helst knaprigt nystekta på en macka. Eller som idag, kokta i en soppa.

Du behöver:
3 dl torkade trattkantareller
2-3 schalottenlökar
1 liten morot
ev. 1 vitlöksklyfta
3 msk mjöl
2 dl svampspad
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 tsk citronsaft
ev. 3 msk ädelost
salt, peppar

Gör såhär:
Blötlägg svampen i ca 30-60 min. Häll av men spara 2 dl av spadet. Skala och skiva löken tunt. Skala och riv moroten grovt. Krama ur och hacka svampen. Fräs allt i smör i en kastrull tills löken blivit genomskinlig. Pressa i vitlök och låt den fräsa med. Pudra över mjöl, rör runt och späd med buljong och svampspad. Låt koka ca 10 min på svag värme. Tillsätt grädde, tomatpuré, citronsaft och eventuellt ädelost. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite persilja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *