Näringsberäknade chokladbollar

Det är ofta en djungel att reda ut vad som är nyttigt eller inte. Jag surfade nyligen in på Leilas blogg och där hade hon en flik där det stor nyttigt. Så jag klickade vidare och hamnade på ett recept på nyttiga chokladbollar. Eftersom jag, som sagt, håller på med näringslära just nu var jag tvungen att lägga in detta recept i mitt näringsberäkningsprogram. 🙂 Viktigt att påpeka är att beräkningarna är ungefärliga då vissa livsmedel inte fanns, t.ex. gojibär, där jag la till lite extra på aprikoserna. Jag är inte heller proffs på detta så vissa fel kan förekomma.

Receptet innehöll:
1,5 dl osaltade cashewnötter
1,5 dl mandelmjöl eller mandelspån
1 dl aprikoser
0,5 dl gojibär
3 msk kakao
2 msk kokosfett
3 msk espressokaffe
2 dl kokosflingor

Redan här kan man se att mestadels av fettet kommer från nötter som innehåller en del fler- och enkelomättade fettsyror samt kokosfett som mest innehåller mättade fettsyror. Kolhydraterna kommer från den torkade frukten som innehåller både sackaros och kostfiber. Även kokosflingorna innehåller kostfiber.

Då tar vi ett recept på vanliga chokladbollar:
200 g smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 msk starkt kaffe
2 dl kokosflingor

Här kommer fettet istället från smör som mestadels består av mättade fettsyror. Kolhydraterna kommer från socker som innehåller mycket sackaros och havregryn. Havregrynen innehåller även en del kostfiber.

Resultat?

En nyttig chokladboll innehåller 144 kcal om man delar smeten i femton bollar. Chokladbollen innehåller då 71 % fett där 34.5 % kommer från mättat fett, 26.2 % från enkelomättat fett och 8.1 % från fleromättat fett. Chokladbollarna innehåller även 20 % kolhydrater och ungefär hälften av kolhydraterna består av kostfiber, resten är sackaros.

En vanlig chokladboll innehåller ca 240 kcal om man delar smeten i femton bollar. Chokladbollen innehåller då 57 % fett där 38 % kommer från mättat fett, 14 % från enkelomättat fett och 3 % kommer från fleromättat fett. Chokladbollarna innehåller 38 % kolhydrater och ungefär 15 % av dessa kolhydrater består av kostfibrer. Resten är alltså sackaros.

Slutsats?

Vi kan alltså konstatera att de nyttiga chokladbollarna innehåller färre kilokalorier men har en betydligt högre fetthalt. Däremot kommer större delar av fettet från fleromättade och enkelomättade fettsyror än i de vanliga chokladbollarna. De vanliga chokladbollarna innehåller fler kilokalorier och större andel mättat fett. De innehåller mer kolhydrater men mindre andel kostfiber än de nyttiga och större andel sackaros. Så sett är jag beredd att hålla med om att de första chokladbollarna är nyttigare om än kanske inte så nyttiga att de går att äta obegränsat. Äter man fyra stycken av den nyttigare varianten har man ätit ungefär lika mycket som behövs för en hel frukost (för många tjejer).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *