Morot- och valnötsbullar

Vilken måndag! Sovmorgon till sent och sedan en timmas föreläsning i skolan. Regnet vräker ner i Göteborg och det inbjuder inte direkt till någon utomhusvistelse. Började därför baka bröd så fort jag kom hem. Förutom att det är gott med hembakt bröd tycker jag att det är något avkopplande över att baka ibland. Det här brödet är inspirerat av Pickipickis men när jag väl satte igång åkte både rågkross och valnötter i. Mjöl kan man ta vad man har hemma, här blev det råg + vete. De blev därför ganska grova.

Du behöver:
25 g jäst
2 ½ dl fingervarmt vatten
2 port. kall havregrynsgröt
1 stor morot
½ tsk salt
1 dl rågkross
3 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl valnötter
Gör såhär:
Koka gröten, förslagsvis i mikro, låt kallna. Smula jästen i en bunke och rör ut med fingervarmt vatten. Skala och riv en stor morot, rör ner i degvätskan tillsammans med salt, rågkross och gröt. Arbeta in lite mjöl i taget tills degen släpper bunkens kanter. Hacka valnötterna grovt och knåda in dem i degen. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut degen till två längder, dela varje längd i 6 bitar. Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 20 min. Pensla med vatten och strö över solroskärnor. Grädda i ca 20 min.
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *