Kalljästa rågfrallor

Har ni sett att det har kommit surdeg på burk? Egentligen är det världens lättaste att göra själv, det är bara mjöl och vatten. Men oftast när jag känner för att baka något med surdeg i finns det ingen hemma. Orkar inte hålla på och mata den med mjöl. Hur som helst så hade jag en utgången surdegsburk i kylen, men den såg okej ut, så jag bestämde mig för att göra frallor som ska få jäsa över natten. Fast vi får se hur resultatet blir eftersom jag körde lite för mycket deg i matberedaren så att den blev överhettad och det rann ner deg i motorn. Upptäckte inte detta förrän det var försent så degen blev lite varm och maskinen började ryka. Frallorna står i alla fall i kylen så vi får se hur det blir imorgon oops!

Du behöver:
1 burk rågsurdeg
½ paket jäst
5 dl kallt vatten
4 dl grovt rågmjöl
ca 9 dl vetemjöl
1 msk mörk sirap
2 tsk salt

Gör såhär:
Skaka surdegsburken och blanda med jäst och vatten, lite i taget. Arbeta degen i bakmaskin ca 10 min eller för hand minst lika länge. Låt vila i bunken 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma två rullar. Dela varje rulle i åtta bitar. Doppa en snittsida på varje bit i valfri frösort, jag använde solrosfrön. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och ställ in i kylen över natten. Låt stå framme i rumstemperatur ca 15 min på morgonen. Pensla med vatten och grädda i 225 grader tills de ser färdiga ut, ca 10 min.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *