Kanelbullar

En grej man kan göra när det regnar är ju dock att baka. Idag blev det kanelbullar och jag körde ganska lång jästid så den kan man korta ner en aning om man vill. Sedan blev det en nybakad kanelbulle och ett kallt glas mjölk framför Allsång på Skansen. Lite somrigt ändå!

Du behöver:
3 dl mjölk
1 tsk malen kardemumma
50 g jäst
1 ½ dl socker
150 g mjukt smör
½ tsk salt
1 ägg
10-12 dl mjöl

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 msk kanel
1 dl socker

Gör såhär:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Rör i kardemumma. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite mjölk i taget. Tillsätt socker,  mjukt smör (smält om du bakar för hand), salt, ägg och lite mjöl åt gången. Knåda tills degen släpper bunkens kanter. (Jag använder elvisp med degkrokar.) Arbeta degen lite och lägg tillbaka den i bunken. Låt jäsa under bakduk ca 45-60 min. Rör ihop fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut den ena till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i bitar och lägg dem i bullformar. Gör samma sak med den andra delen. Låt jäsa utan bakduk ca 45-60 min. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i 10-12 min i 200 grader. Servera med kall mjölk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *