Röding med persiljerotspuré och kantarell/äpplesallad

Det här receptet hittade jag på Taste by Louises blogg och det var så fantastiskt gott. En riktigt fin huvudrätt som inte är överdrivet svår att laga. Men planera gärna lite så blir det bäst!

Du behöver:
700 g röding, à 170 g/portion
25 g smör
salt, vitpeppar

Persiljerotspuré
400 g persiljerot, skalad
200 g mandelpotatis, skalad
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk crème fraiche
½ tsk strösocker
2 msk smör
salt, vitpeppar

Kantarell/äpplesallad
2 äpplen
1 tsk citronsaft
200 g kantareller
2 msk smör till stekning
3 msk hackad dill, spara några kvistar till garnering
salt, svartpeppar

100 g smör till bryning

Gör såhär:
Skär fisken i jämna portionsbitar, gärna två bitar till varje portion. Lägg upp i en ugnsfast form. Skiva över smör med en osthyvel. Salta och peppra. Ställ i kylen tills den ska tillagas. Ugnsbaka i 125 grader varmluft (150 grader för vanlig ugn), ca 12 minuter. Innertemperaturen ska vara 48 grader.

Persiljerotspuré
Skala och skär persiljerot och potatis i jämnstora bitar. Koka mjuka i grädde och mjölk. Häll av lite av vätskan och tillsätt crème fraiche och smör. Mixa med stavmixer till en slät puré. Smaka av med socker, salt och nymalen vitpeppar.

Kantarell- och äppelsallad
Skär äpplena i tunna stavar och lägg i kallt vatten med citronsaft. Dela kantarellerna för hand genom att riva dem längs skivorna. Stek i smör tills de är gyllene, smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Hacka dillen. Häll av vattnet från äpplena och vänd runt dem och dillen i kantarellerna strax innan servering.

Brynt smör
Bryn smöret i en kastrull under konstant omrörning tills det har en brun färg och nötaktig smak. Det brukar gå fort spå slutet så var beredd att hälla över i en skål så att inte brynprocessen fortsätter.

Uppläggning
Lägg en rund och jämn sked puré på tallriken. Lägg rödingfiléerna ovanpå varandra med skinnsidan upp på någon av dem. Lägg på lite kantarell- och äppelsallad, avsluta med brynt smör och garnera med små dillkvistar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *