Chocolate Ginger Layer Cake

Jag är säkert inte ensam om att följa Hela Sverige bakar? När det var tårttävling hyllades Christinas chokladtårta med ingefära. Den bakade jag igår och jodå, den var rätt god. Kan tänka mig att den är ännu godare idag? Hade velat ha mer ingefärssmak på den. Så mitt tips är att hacka ingefäran som är i sockerlagen riktigt smått och låta den följa med när du penslar bottnarna med lagen. Den tog även ett tag att göra, så jag föreslår att man gör bottnarna dagen före den ska ätas.

Du behöver:
Sockerlag med vanilj och ingefära
1 dl vatten
0.5 dl strösocker
0.5 st vaniljstång
3 cm färsk ingefära, hackad

Tårtbottnar
2.5 dl kokande vatten
1dl + 1msk kakao
3 dl + 2 msk vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0.25 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
0.5 tsk malen ingefära
2 2/3 dl strösocker
110 g smör, rumstempererat
2 st stora ägg
1.5 tsk vaniljextrakt

Chokladkräm
280 g mörk choklad av bra kvalitet
260 g grädde

Topping
5 dl grädde, vispad
1 tsk vaniljextrakt
2 msk florsocker

Gör såhär:
Koka upp alla ingredienserna till lagen, låt koka i 3 minuter och låt den sedan dra tills den svalnat.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform med diametern 24 cm och lägg lite bakplåtspapper i botten. Smörj igen och sikta lite vetemjöl över. Vispa ihop (för hand) 2,5 dl kokande vatten med kakao tills det är slätt. Kombinera mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och ingefära i en skål. I hushållsassistent eller med elvisp; vispa smör och socker vitt och fluffigt. Addera ägg, ett i taget. Tillsätt vaniljextrakt. Tillsätt mjölmixen i fyra omgångar och varva med kakaovattnet i tre omgångar, börja och avsluta med mjölet. Fyll springformen med smet och grädda i din tårtbotten ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

Hacka choklad och häll i en rostfri skål. Koka upp grädde och häll över, låt svalna över isbad, vispa chokladkrämen fluffig och ställ kallt tills din tårtbotten svalnat.

Vispa grädde tillsammans med florsocker och vaniljextrakt tills det bildas fasta toppar.

Dela botten i tre delar. Pensla varje lager med sockerlagen, tag hälften av chokladkrämen och bred ut ett jämt lager. Upprepa processen och klä sen in kakan med vispad grädde. Dekorera med chokladlöv eller liknande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *