Risgrynsgröt

Nu har kokat risgrynsgröt för första gången i mitt liv. Eftersom jag inte brukar vara så förtjust i sådan man köper färdig på korv blev jag positivt överraskad av den här hemlagade. 🙂 Om man vill kan man skippa kanelstänger, vaniljsocker och smör men jag tyckte att det passade bra som smaksättare. Till detta blev det en macka med vanlig rökt skinka och lite senap för en touch av jul.

För fyra portioner:
1 ½ dl grötris
3 dl vatten
½ tsk salt
6-7 dl mjölk
2 kanelstänger
1 tsk vaniljsocker
en tunn skiva smör
socker, kanel och mjölk till servering

Gör såhär:
Koka upp grötris, vatten och salt i en kastrull. Låt koka 10 min under lock på svag värme. Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka upp, rör under tiden (mjölk bränner lätt vid). Lägg ner kanelstängerna och låt koka på svag värme ca 30 min, rör då och då. Smaka av med vaniljsocker och lite smör. Tillsätt eventuellt mer mjölk om du vill ha den lösare. Servera med kanel, socker och mjölk.

Tips!
När man kokar mjölk får man se upp så att den inte bränner vid. Så fort mjölken börjar ryka så är det nära! Ett väl beprövat knep är att lägga några femtioöringar på plattan. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *